Prāts un Saprāts.

LAbdien! Hare Krišna!

Jūs minējāt dažos savos rakstos un es arī saskaros ar to Šrīlas Prabhupādhas grāmatu lappusēs ka ir minēti divi termini "prāts" un "saprāts". Kāda ir atšķirība? Jo it kā parasti mēs domājam, ka tas ir viens un tas pats.

Paldies! Gaidīšu atbildi.

Vineta

You need to be a member of ISKCON Desire Tree | IDT to add comments!

Join ISKCON Desire Tree | IDT

Email me when people reply –

Replies

  • Volunteer

    Labdien, Vineta!
    Lūdzu pieņemiet manus cieņas apliecinājumus.
    Lai slavēts Šrīla Prabhupāda.

    Paldies par Jūsu jauko jautājumu. Atvainojiet, ka nevarēju atbildēt ātrāk, jo biju nedaudz aizņemta. Centīšos atbildēt pēc savām iespējām saskaņā ar Šrīlas Prabhupādas grāmatās dotajām zināšanām.

    Prāts, saprāts un neīstais "es" ir 3 smalkie materiālie elementi, mūsu smalkā ķermeņa sastāvdaļas.
    Neīstais "es" ir mezgls, kas saista garīgo dvēseli pie matērijas. Patiesībā dvēselei nav nekā kopīga ar matēriju, bet neīstā "es" dēļ lielākā daļa no mums pilnībā identificē sevi ar šo materiālo pasauli.

    Prāts un saprāts ir tie materiālie instrumenti, kurus saistītā dvēsele izmanto, lai analizētu un gūtu pieredzi šajā materiālajā pasaulē.

    Saprāts jeb intelekts analizē un atšķir. Viens no saprāta aspektiem ir arī atmiņa.
    Prāts pieņem un noliedz, tam kaut kas patīk un kaut kas nepatīk.

    Piemēram, ābols un apelsīns abi ir augļi, abi ir dzelteni un apaļi. Bet starp tiem pastāv arī atšķirības. Šīs līdzības un atšķirības analizē saprāts. Bet mūsu prāts nolemj vai mums āboli un apelsīni garšo vai nē, un vai kādā konkrētā brīdī mēs kādu no tiem vēlamies vai ne.

    Prāts ir centrs, kurā ienāk informācija no jutekļiem, kurā rodas dažādas vēlmes. Ja prātā rodas kāda vēlme, tad saprāts palīdz to realizēt.

    Saprātam būtu jāvalda pār prātu. Piemēram, ja ar saprāta palīdzību kļūstam pārliecināti praktizēt garīgo dzīvi, mums jācenšas veikt darbības, kuras labvēlīgas garīgajai kalpošanai un izvairīties no nelabvēlīgām pat tad, ja mūsu prātam tas nepatīk.

    Kā Kungs Krišna paskaidro Bhagavad-gītas nodaļas pantā, prāts var būt saistītās dvēseles draugs vai ienaidnieks. Prāts, kurš pievērsts garīgajai dzīvei, Kunga Krišnas iepriecināšanai, ir mūsu draugs, bet prāts, kurš pievērsts materiālo jutekļu apmierināšanai, ir mūsu ienaidnieks. Lielākajai daļai no mums prāts parasti vēl uzvedas kā ienaidnieks, bet biedrojoties ar bhaktām un ar saprātu cenšoties analižēt materiālās dzīves trūkumus un garīgās dzīves priekšrocības, mēs pamazām varam iegūt augstāku garšu un prātu padarīt par savu draugu.

    Ja mūsu prāts būs pievērsts mīlestības pilnām domām par Kungu Krišnu, tad nāves brīdī mēs atstāsim šo materiālo pasauli un nonāksim Kunga Krišnas spēlēs.

    Ceru, ka atbilde Jums saprotama.
    Jūsu kalpone,
    Mādhavī-lata d.d.

This reply was deleted.