Volunteer

5 Cilvēka apziņas līmeņi

1.ANNA-MAJA
"Anna" Sanskritā nozīmē "ēdiens". Šajā līmenī dzīvā būtne pilnībā koncentrējas uz savu ķermeni un uz rupjo jutekļu apmierināšanu. Šajā līmenī atrodas dzīvnieki, mazi bērni un diemžēl arī daļa pieaugušo cilvēku.

2.PRĀNA-MAJA
"Prāna" nozīmē "dzīvība". Šajā līmenī cilvēks sāk ievērot apkārtējos un cenšas domāt arī par citiem, bet tikai ķermeniskā līmenī. Šo līmeni sauc arī par paplašinātu jutekļu apmierināšanu. Cilvēks apmierina pats savus jutekļus un uzskata, ka ir svarīgi, lai arī pārējie varētu netraucēti dzīvot un apmierināt jutekļus. Šādas jūtas var tikt vērstas uz kādu konkrētu dzīvo būtņu grupu vai arī uz visām dzīvajām būtnēm. Piemēri - nacionālisms (vērsts uz savu tautu), "zaļo" kustība (vērsta uz noteiktu sugu, ekosistēmu saglabāšanu), lepnums uz savu dzimtu, ģimeni, dinastiju; dzīvnieku aizsardzības kustības u.tml. Arī pasaulīga morāle un politiski ekonomiskās sistēmas pieder šai apziņas kategorijai.

3. MANO-MAJA jeb GJĀNA-MAJA
"Manah" - "prāts", "jnāna" - "zināšanas". Šajā līmenī cilvēkam ir apjēga par reliģiskiem pienākumiem, dzīvi pēc nāves, karmas likumiem. Cilvēks cenšas rīkoties labi un pareizi, pienākuma sajūtas vadīts, pat tad, ja tas nenes tūlītēju labumu jutekļiem. Šim apziņas līmenim var pieskaitīt dažādās pasaules reliģijas, un augstākā šī līmeņa izpausme ir Daivī Varnāšramas sistēma, Dieva radītā sabiedrības iekārta, kurā katram cilvēkam ir noteikta loma un pienākumi. Starp cilvēkiem, kuri atrodas vismaz šajā apziņas līmenī, var veidoties ļoti jaukas un stabilas attiecības kā vecākiem/bērniem, vīram/sievai, draugiem, saimniekiem/kalpiem utt., jo zemākos līmeņos minētās attiecības viegli izirst. Patiesībā tikai ar šo, 3. apziņas līmeni, sākas īsta cilvēka dzīve.

4. VIGJĀNA-MAJA

"Vigjāna" - "apzinātas, realizētas zināšanas". Šajā līmenī cilvēks saprot, ka viņš nav ne rupjais ķermenis, ne smalkais prāts vai saprāts, bet gan garīga dvēsele, kurai nav nekā kopīga ar šo materiālo pasauli. Tomēr viņš vēl nav apzinājies garīgās darbības un garīgās dažādības esamību. Viņš vairs neidentificē sevi ar dažādiem notikumiem materiālajā pasaulē, bet arī vēl nespēj pilnībā novērtēt garīgo pasauli. Šo līmeni var sasniegt impersonālisti, nopietni mistiskās jogas praktizētāji u. tml. Vaišnaviem šis līmenis ir tikai pakāpiens garīgās kalpošanas ceļā.

5.ĀNANDA-MAJA

"Ānanda" - "svētlaime". Šajā līmenī cilvēks pilnībā apzinās sevi kā garīgu personību, mūžīgu Dieva personības kalpu, vienā no 5 dažādām rasām attiecībās ar Dievu. Šāds cilvēks garīgi kalpo Dievam un atrodas pastāvīgā svētlaimē, un viņu neskar šīs materiālās pasaules ciešanas. Tas ir pilnības stāvoklis visām dzīvajām būtnēm.

You need to be a member of ISKCON Desire Tree | IDT to add comments!

Join ISKCON Desire Tree | IDT

Email me when people reply –

Replies

  • Parasti jau tas viss nacionālisms un altruisms tiek uzskatīts par ļoti cēlu un augstu līmeni.

    • Volunteer

      Harē Krišna Matadžī!

      Lūdzu pieņemiet manus cieņas apliecinājumus

      Lai slavēts Šrīla Prabhupāda.

      Jā, tā nu tas ir, tā kā liela daļa cilvēku atrodas 1. līmenī, bet par augstākiem līmeņiem šajā laikmetā nav īpaši daudz informācijas, tad 2. apziņas līmenis dažkārt tiek uzskatīts par augstāko pilnību...

      Jūsu kalpone, Mldd

This reply was deleted.